Datorn är enkel för den som växt upp med den och sättet att använda den har utvecklats till att inte längre vara tekniskt utan genom symboler bli väldigt enkel och något som alla med lite introduktion kan använda. Har man inte denna introduktion som de flesta får i skolan idag kan det dock verka skrämmande teknisken. Men lugn, vem som helst klarar att hantera en dator idag. Det behövs bara lite introduktion och vana för att klara IT hemma. Skulle det kännas övermäktigt så kan du alltid använda vår tjänst datorhjälp hemma för att komma igång.
Smartphone är i princip samma sak som datorn idag, från att ha varit i huvudsak en telefon är den nu ett verktyg som klarar allt och håller på att slå ut datorn som det huvudsakliga IT-verktyget. Den fungerar i stort sett på samma sätt med en mängd appar (program) som man använder för att nå olika funktioner. Många av dessa appar är samma på mobil och PC. Det som skiljer är det bakomliggande systemet som styr enheten. Det finns idag i huvudsak fyra stora system, Microsoft Windows och Apple OSX för datorer samt Googles Android och Apples OSI för mobiler och läsplattor.
Dessa system har blivit mer och mer lika genom åren så idag är det inga större problem att byta från en till en annan, det är mer en smaksak om vilket märke man väljer. Apparna är i stort sett desamma men en sak man bör vara uppmärksam på är att det kan vara besvärligt att flytta innehåll mellan olika system, viktiga data bör man försäkra sig om att det går innan köp och gärna utkräva ett löfte från säljjaren att de fixar detta.
Appen som används allra mest idag är webbläsaren, d v s den appen som går ut på olika Internetsidor och hämtar information som presenteras snyggt på mobilen eller datorn. Här gör man bankärenden, sina mail och beställer sina varor på nätet eller till och med tittar på film eller TV. Den finns i lite olika utförande men gör i stort sett samma sak, de vanligaste är Google Chrome, Microsoft Edge och Apples Safari men det finns många fler. Sedan finns det appar för olika specialfunktioner som ordbehandling, kalkyl eller identifiering (Bank-ID). Många appar gör samma jobb som webbläsaren men lite mer specialinriktat. Nya appar hämtar man ner med andra appar, Google Play för Android, Appstore för Apple och Micriosoft store för Windows.
Den gamla “Tjock-TV:n” har lämnat oss, istället har en ny typ av tunn TV kommit, den har mycket stora likheter med mobilerna med appar där du styr vad du kan titta på eller lyssna till. Denna TV är också Internetansluten och kan kommunicera med mobiler och datorer. Med rätt apparater och appar kan du öppna ett program i din mobil och skicka ut det till TV:n.
Tyvärr är TV-världen inte lika standardiserad som mobilerna och det finns en mängd olika system från olika tillverkare. Det besvärliga är att apptillverkarna inte klarar av att stödja alla dessa system så utbudet av appar är starkt begränsad till vissa modeller av TV. Samsung som är en av de stora har valt att göra ett eget system liksom LG och Philips. Nu har dock Google givit ut ett ANdroid-system även för TV och det finns hopp om att även denna marknad skall likriktas.
För den som inte vill slänga ut sin gamla, fullt fungerande TV har Google tagit fram en liten billig apparat som man kan ansluta till den gamla TV:n och skicka ljud och bild till TV:n. Detta system kallas Google Chromecast och finns hos alla som handlar med TV. Den senaste versionen innehåller också en komplett smart-TV och fungerar utmärkt med äldre TV-apparater, det enda som krävs är ett HDMI-uttag på din TV (se bild)
Det är inte bara gamla TV:n som är på väg ut, även telefonen håller på att lämna oss, faktum är att många företag inte längre lägger ut telefonnummer utan kommunicerar enbart via chat och E-post. Än så länge finns dock gamla telefonsystemet inbyggt i alla mobiler men det är en tidsfråga innan de försvinner då inga telebolag längre investerar i denna gamla och dyra tekniken.
Vad är då chatt, jo det är ett verktyg för direktkommunikation på samma sätt som SMS i gamla telefonvärlden men via Internet. Det är mycket effektivare och smartare med både text, bild, video och röst inkluderat och även möjlighet till krypterad, privat kommunikation. Chatten kan du hitta i många appar och det finns mängder av olika. Den finns även inkluderat på många företags hemsidor när du surfar med webbläsaren.
Vill du prova så finns Facebooks messenger som använder ditt Facebook konto eller den krypterade Whatsapp som är kopplade till de tidigare telefonnumren. Den tidiga Skype som tagits över av Micriosoft finns fortfarande men har svårt att hänga med i utvecklingen.
Det som gjort och gör datorer så användbara är när de på ett enkelt sätt kan kommunicera med varandra. Till att börja med hade varje leverantör sitt sätt att kommunicera och kunde oftast bara tala med sina egna produkter. Detta blev ett problem när antalet datorer växte och skolorna i USA drog då igång ett projekt för att skapa en standard. Denna standard som kom att kallas för Internet byggdes för cirka 50 år sedan på 1960 och 70-talet. Under 80-talet började företag koppla sig på och under 90-talet blev det den gemensamma standard som alla använder idag.
I början skedde den större delen av denna kommunikation över kabel, kopparkablar på mindre avstånd och fiber på längre avstånd. Efterhand började trådlösa system dyka upp och dessa marknadsfördes och standardiserades under varumärket Wi-Fi. I början med låga hastigheter men med åren har trådlös kommunikation kommit upp i samma hastigheter som trådad och används idag av de flesta datorer, TV:s och telefoner på kortare avstånd.
IT-fixarna har skrivit en bok som i detalj beskriver denna utveckling och de system som ligger bakom den stora succe som Internet blivit. Du kan beställa med knappen här nedanför.
Boken innehåller en enkel beskrivning av hur lokala nätverk och Internet är uppbyggda och fungerar. Den är främst avsedd som en introduktion för personer med ett tekniskt intresse som till exempel helpdeskpersonal som vill fördjupa sina kunskaper inom området.
Den är också till stor hjälp för personer som har andra skäl av att förstå tekniken som exempelvis ledningsgrupper, ägare eller säljare. Även vanliga användare har stor nytta av förståelsen om Internet och dess infrastruktur som förmedlas tydligt och enkelt i boken.
Boken innehåller en enkel beskrivning av hur lokala nätverk och Internet är uppbyggda och fungerar. Den är främst avsedd som en introduktion för personer med ett tekniskt intresse som till exempel helpdeskpersonal som vill fördjupa sina kunskaper inom området.
Den är också till stor hjälp för personer som har andra skäl av att förstå tekniken som exempelvis ledningsgrupper, ägare eller säljare. Även vanliga användare har stor nytta av förståelsen om Internet och dess infrastruktur som förmedlas tydligt och enkelt i boken.